Technical sheet

Designation of the project | MOBFOOD – Mobilização de Conhecimento Científico e Tecnológico em Resposta aos Desafios do Mercado Agroalimentar

Project code | 24524

Typology of operation | Incentives systems to the Investigation and Technological Development – Mobilizers Programs

Operation code | POCI-01-0247-FEDER-024524

Thematic Goal | OT 1 – Reinforce research, technological development and innovation

Region of intervention | Norte, Centro, Lisboa, Alentejo

Main Promotor | PRIMOR CHARCUTARIA – PRIMA, S.A.

Copromotors:

  • Fábrica de Conservas “A Poveira”, S.A.
  • BLC3 Evolution, Lda.
  • Cerealis Produtos Alimentares S.A.
  • FoodinTech Lda.
  • ICM – Indústrias de Carnes do Minho, S.A.
  • I.T.S. – Indústria Transformadora de Subprodutos S.A.
  • Olano Logistica de Frio, Lda.
  • Sense Test – Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares, Lda.
  • Univeg Logistics Portugal – Logística e Transportes S.A.
  • Vizelpas – Comércio de Artigos Plásticos, Lda.
  • CIIMAR – Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental
  • Faculdade de Ciências da Universidade do Porto
  • Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica
  • Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P.
  • Instituto Politécnico de Coimbra
  • Instituto Politécnico de Leiria
  • Instituto Politécnico de Viseu
  • Instituto Superior de Agronomia
  • Pólo de Inovação em Engenharia de Polímeros
  • Universidade de Aveiro
  • Universidade do Minho
  • NOVA Medical School | Faculdade de Ciências Médicas da Universidade Nova de Lisboa
  • Fromageries Bel Portugal
  • Matadouro Central de Entre Douro e Minho S.A.
  • Decorgel – Produtos Alimentares S.A.
  • Frulact – Indústria Agro Alimentar S.A.
  • INOVA+ – Innovation Services, S.A.
  • Mendes Gonçalves, S.A.
  • Sebol – Comércio e Indústria de Sebo S.A.
  • Sonae Center Serviços II, S.A.
  • Vitacress Portugal, S.A.
  • CATAA – Associação Centro de Apoio Tecnológico Agroalimentar
  • Universidade Católica Portuguesa
  • Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto
  • Laboratório Ibérico Internacional de Nanotecnologia
  • Instituto Politécnico de Bragança
  • Instituto Politécnico de Castelo Branco
  • Instituto Politécnico de Santarém
  • Instituto Politécnico de Viana do Castelo
  • Instituto Superior Técnico
  • INTEGRALAR – Intervenção de Excelência no sector Agro-Alimentar
  • Universidade de Coimbra
  • Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa
  • Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro

Approval date | 24.07.2017

Start date | 01.12.2017

Date of the conclusion | 30.11.2020

Total eligible cost | 7.021.739,21 €

Financial support from the European Union | 4.547.393,15 €

Financial program | Programa Operacional Competitividade e Internacionalização (POCI), Programa Operacional Lisboa (PO Lisboa)

Project summary | The MOBFOOD project aims to respond to challenges related to the promotion of a more competitive national food industry. It will be promoted by new growth strategies based on the enhancement of technological capacity, innovation and R & D aimed at obtaining new products, services, processes or technologies, acting along the entire value chain and reinforcing collaboration between the business sector and not business. The food sector is intended to be sustainable, fully integrated, interconnected, transparent, resilient, secure, resource efficient and consumer focused. The aim is to achieve these objectives through the implementation of solutions in three main pillars: “Food Safety and Sustainability”, “Food for Health and Well-being” and “Food Safety and Quality”, materializing in research and development of new processes, products or services.

Pigs+Care

Optimization of the production of heavy pig carcasses naturally and zealously without castration, aiming for new meat products without residues and high added value.